Az MTA Kézirattár kincsei: A verespataki tábla

1900 éves (az i. sz. 2. századból való) viasz írótábla Verespatakról. Az erdélyi Alsó-Fehér vármegyében lévő Verespatak (mai román neve: Roşia Montană) térségében már a Római Birodalom idején is aranybánya üzemelt, és az ott folyó munka sok dokumentációt tett szükségessé: szerződéseket, adásvételi ügyletek részleteit kellett rögzíteni.

MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye, K 393


Az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében őrzött fatáblára dermesztett viaszba egy latin nyelvű bányászati szerződést karcoltak. Bár az úgynevezett „verespataki tábla” csak egy darabból áll, ezeket a viasz írótáblákat gyakran kettesével-hármasával kapcsolták össze, amelyeket így diptychonnak vagy triptychonnak neveztek. Verespatak a római aranybányászat számos emlékét őrzi. A kétezer éves római kori bányajáratok ma is látogathatók a településen. E tábla a Kézirattár legidősebb műtárgya.

Készült Babus Antal, az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye vezetője előadása alapján. Az MTA KIK egy évvel az MTA bicentenáriuma után, 2026-ban ünnepli alapításának kétszázadik évfordulóját.